Detta är information från LO

10 saker du behöver veta om din avtalspension

Vad är avtalspension och varför behöver jag tänka på det?
Ämnet kan kännas krångligt och tråkigt men att ha koll kan ge dig flera tusen kronor mer i plånboken varje månad när du går i pension och förändra ditt liv på ålderns höst.
Här hittar du svaren på tio vanliga frågor som hjälper dig att få koll på din avtalspension. 

RÄKNA UT DIREKT: Så mycket pengar kan DU hämta ut

Vad är skillnaden på avtalspension och allmän pension?
Allmän pension är samma sak som pension från staten, det är den pensionsmyndigheten sköter. Den har alla som arbetat eller bott i Sverige rätt till, den påverkas även av hur det går för Sverige rent ekonomiskt. Avtalspensionen är nästa lager i pensionssparandet och sköts av din arbetsgivare, det är den som ger dig extra ekonomisk trygghet på ålderns höst.

När har jag rätt till avtalspension?
Avtalspensionen har förhandlats fram inom ramen för ett kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackförbund. Är du anställd inom den privata sektorn på en arbetsplats som har kollektivavtal betalar arbetsgivaren varje månad in pengar till din avtalspension. Man kan säga att det är en dold lön som verkligen gör skillnad den dag det blir dags att lyfta pensionen.

Men jag kommer ju ändå att få allmän pension, behöver jag verkligen en till?
Svaret är ja. Om du har varit yrkesaktiv från 20 till 67 års ålder, alltså hela 47 år, så kan du räkna med att få ut knappa 60 procent av din slutlön i allmän pension.
Och då har du tur, de flesta av oss klarar inte av att jobba i 47 år och får nöja oss med mindre än hälften av lönen. Avtalspensionen kan betyda många tusenlappar extra varje månad vilket gör livet på ålderns höst betydligt mycket trevligare. 

Vilka faktorer påverkar min avtalspension?
Hur stor din avtalspension sedan blir beror främst på fyra saker: Hur många år du arbetar, om du jobbar heltid eller deltid, din lön och vid vilken ålder du väljer att börja ta ut din pension. Det är därför viktigt att du börjar tänka på avtalspensionen tidigt i ditt yrkesliv. 

RÄKNA UT DIREKT: Kolla hur mycket pengar du kan få – skriv in din lön och räkna ut!
• Jag tjänar under 18 000 kronor
• Jag tjänar mellan 18-20 000 kronor
• Jag tjänar mellan 20-25 000 kronor
• Jag tjänar mer än 25 000 kronor

Hur stor blir min avtalspension?
Är du 28 år gammal i dag och tjänar 30 000 kronor kan du räkna med en ungefärlig slutlön (lönen du tjänar när du går i pension) på 37 600 kronor.
Om du jobbar utan kollektivavtal och får nöja dig med den allmänna pensionen så kan du räkna med en pension på ungefär 21 500 kronor i månaden – förutsatt att du jobbat i 47 år.
Med avtalspension blir din pension under samma förutsättningar ungefär 27 000 kronor i månaden. Det är en skillnad på 5 500 i månaden eller 66 000 kronor om året. Det är pengar som betyder mycket för de allra flesta.

Hur betalas min pension in?
En gång om året betalar din arbetsgivare in pensionen. Hur mycket pengar som kommer att betalas in beror på hur mycket du tjänat in under det året.
Varje vår får du ett besked skickat hem i brevlådan – det vita kuvertet från Fora – där du lätt kan få en överblick över din avtalspension.
Pengarna som betalas in kallas pensionspremier.

Vad är då Fora egentligen?
Fora ägs av LO och Svenskt Näringsliv och hanterar administrationen av försäkringar och trygghetslösningar utan vinstintresse.
Varje år skickar Fora ut 2,6 miljoner pensionsbesked till privatanställda arbetare och det är hos Fora alla de här människorna kan göra sitt pensionsval för avtalspensionen.

Är avtalspensionen precis som vilket sparande som helst?
Nej, det är viktigt att vara medveten om att avtalspensionen inte bara är ett sparande utan en försäkring. Det betyder att det finns andra förutsättningar och du inte kan ta ut pengarna när helst du har lust. 

Var finns mina pengar medan jag fortfarande jobbar?
Du kan själv välja hur och hos vem dina inbetalda pengar ska förvaltas, du kan välja mellan en traditionell försäkring, det försiktiga valet som ger dig någon form av garanti för hur stor pension du minst kommer att få, eller en fondförsäkring som är en mer riskfylld form av sparande. Känner du dig osäker och helst inte gör ett aktivt val hamnar dina pengar per automatik i en traditionell försäkring hos AMF pension.

Vad är en fondförsäkring?
En fondförsäkring är ett bra alternativ för dig som är intresserad av ekonomi och vill ta en aktiv roll i ditt pensionssparande. Du kan själv välja hur dina pensionspengar investeras och välja vilka fonder du vill spara i. En fondförsäkring innebär större risk vilket i klarspråk betyder att värdet på dina pengar kan minska, men den kan också ge en högre avkastning. 

RÄKNA UT DIREKT: Kolla hur mycket pengar du kan få – skriv in din lön och räkna ut!
• Jag tjänar under 18 000 kronor
• Jag tjänar mellan 18-20 000 kronor
• Jag tjänar mellan 20-25 000 kronor
• Jag tjänar mer än 25 000 kronor