Detta är information från LO

”Det var tufft att se att jag inte hade tjänat in en krona”

Att jobba på ett företag utan kollektivavtal kan bli kostsamt när man blir äldre.
Robin Andersson jobbade i sex år som elektriker på ett företag utan kollektivavtal och har gått miste om nästan 100 000 kronor i avtalspension – pengar som hade gjort stor skillnad i plånboken den dagen han går i pension.
– Jag var ung och hade ärligt talat ingen koll. Nu i efterhand känns det rätt så bittert, säger han.

Mindre än 60 procent av din lön.
Det är vad du som jobbat från dagen du fyller 20 år till dagen du fyller 67 år helt utan avbrott kan förvänta dig att få i allmän pension. För de allra flesta blir den procentsatsen ännu mycket lägre, detta för att det är få som faktiskt har möjligheten att jobba i hela 47 år.

Kan innebära flera tusenlappar varje månad

Det är bara en av anledningarna till varför det är så oerhört viktigt att jobba på en arbetsplats med kollektivavtal. Då är din arbetsgivare nämligen skyldig att varje månad betala in pengar till din avtalspension, en dold lön som gör stor skillnad den dagen du väljer att lägga arbetsskorna på hyllan.

När du blir pensionär kan din avtalspension innebära att du får flera tusenlappar extra i plånboken – varje månad.

Detta är något som 33-årige Robin Andersson bittert har fått erfara.

Efter att ha läst Elprogrammet på gymnasiet fick han så småningom jobb som högspänningselektriker som 25-åring – ett hårt men samtidigt tillfredsställande jobb.

RÄKNA UT DIREKT: Kolla hur mycket pengar du kan få – skriv in din lön och räkna ut!
• Jag tjänar under 18 000 kronor
• Jag tjänar mellan 18-20 000 kronor
• Jag tjänar mellan 20-25 000 kronor
• Jag tjänar mer än 25 000 kronor

”Det var en riktig besvikelse”

– Det var tufft, jag jobbade med ställverk och tillbringade mycket tid i olika gruvor i Norrland. Samtidigt var jag sjukt nöjd med att få komma ut och tjäna pengar. Det var väldigt bra betalt också och det gör ju mycket, säger han.

Robin stannade i sex år på samma arbetsplats innan han bestämde sig för att sadla om.

Det var först på nya jobbet som han överhuvudtaget hörde talas om avtalspension, därför bestämde han sig för att gå in på minpension.se och se över sin pensionsstatus.

– Det var ju en riktig besvikelse. Trots att jag hade jobbat i sex år så såg jag bara en stor nolla i raden för avtalspension. Även om jag fortfarande är ung och har många år kvar att jobba så var det rätt tufft att se att jag inte hade tjänat in en krona förutom den allmänna pensionen. Det känns som att jag redan har halkat efter, säger han.

”Jag har lärt mig min läxa”

Under sina år som elektriker hade Robin en genomsnittslön på ungefär 30 000 kronor i månaden. Hade han jobbat med kollektivavtal hade hans arbetsgivare betalat in över 16 000 kronor varje år till Robins avtalspension.

Totalt har han alltså gått miste om ungefär 100 000 kronor.

– Ja vad ska jag säga? Jag var ung och hade ärligt talat ingen koll, som 20-åring är pensionen något som känns rätt främmande och det är nog många som inte tänker på det överhuvudtaget. Men det är ju helt klart något som man borde tänka på. Nu i efterhand känns det rätt så bittert, säger Robin.

Hur ser det ut i dag, har du kollektivavtal på din arbetsplats?

– Ja absolut. Jag har lärt mig min läxa och nu har jag stenkoll. Jag skulle aldrig jobba utan kollektivavtal igen, jag vill kunna ha det bra och slippa oroa mig för pengar även när jag blir äldre.

RÄKNA UT DIREKT: Kolla hur mycket pengar du kan få – skriv in din lön och räkna ut!
• Jag tjänar under 18 000 kronor
• Jag tjänar mellan 18-20 000 kronor
• Jag tjänar mellan 20-25 000 kronor
• Jag tjänar mer än 25 000 kronor