Advertisement
Detta är information från LO

”Ett jättevälkommet tillskott till familjen”

Att vara nyblivna föräldrar kan innebära en knaper tillvaro.
Tänk dig då att du har ett par extra tusenlappar i månaden under din föräldraledighet. Det fick Jonas Lennström i Östhammar – tack vare föräldrapenningtillägget.
– Otroligt skönt tillskott. Vi får knappt 11 000 kronor extra under det halvåret jag är hemma, förklarar huvudskyddsombudet Jonas.
 

Hur mycket pengar kan du få extra? Skriv in din lön och räkna ut!
 Jag tjänar under 18 000 kronor
• Jag tjänar mellan 18-20 000 kronor
• Jag tjänar mellan 20-25 000 kronor
• Jag tjänar mer än 25 000 kronor

Att Jonas Lennström skulle vara pappaledig med sonen Adrian (1,5 år) var en självklarhet. Men att han skulle få ut extra pengar under pappaledigheten var kanske inte lika självklart. Många missar att det finns ett föräldrapenningtillägg som alla fackanslutna arbetare med kollektivavtal själva kan ansöka om. Och det kan handla om ganska mycket extra pengar att få – utöver ersättningen från Försäkringskassan.

Det är inte nog med att familjens totala inkomst sjunker under föräldraledigheten – det kostar även en hel del extra att ha små barn.

”Blir en stor förändring”

Det vet Jonas Lennström, 37 år, i Östhammar utanför Stockholm.

– Utgifterna ökar naturligtvis ganska mycket när man får barn och när man blir föräldraledig så går man ju ner mycket i lön. Det är klart att det blir en stor förändring i familjens ekonomi, förklarar Jonas.

Men redan innan Adrian kom till världen visste Jonas om fördelarna med föräldrapenningtillägget.

Hur mycket pengar kan du få extra? Skriv in din lön och räkna ut!
 Jag tjänar under 18 000 kronor
• Jag tjänar mellan 18-20 000 kronor
• Jag tjänar mellan 20-25 000 kronor
• Jag tjänar mer än 25 000 kronor

Precis som många svenskar med kollektivavtal har Jonas rätt till föräldrapenningtillägg, som innebär att du får tio procent extra av din lön när du är föräldraledig upp till 180 dagar. Förutom den ersättning du redan får från Försäkringskassan.

Under sin pappaledighet har han kunnat hämta ut knappa 11 000 kronor extra tack vare föräldrapenningtillägget. Pengar som har kommit väl till pass.

”Superenkelt att fixa”

– Det har varit ett jättevälkommet tillskott till familjen, förklarar Jonas.

Hur fick du reda på att föräldrapenningtillägget fanns?

– Jag är ju fackligt aktiv så jag hade koll på det. Vi har också en bra försäkringsinformatör på företaget som ser till att information om bland annat föräldrapenningtillägg kommer ut till alla anställda, förklarar Jonas och tillägger:

– Och det var superenkelt att fixa. Du anmäler bara en gång och det går att ordna i efterhand om du skulle missa det innan du går på föräldraledighet. Du kan sedan enkelt gå in på en hemsida för att se hur mycket extra pengar du får varje månad.

– Vi är supernöjda med hur allt har fungerat.

Och tack vare att han anmält om föräldrapenningtillägg så får familjen 1 800 kronor extra varje månad i de sex månader som Jonas är hemma. Totalt knappt 11 000 kronor.

– Föräldrapenningtillägget är ju en otroligt bra förmån.

Måste själv ansöka

Känner du andra personer som också nyttjat möjligheten med föräldrapenningtillägget? 

– Ja, det är många på jobbet som har tagit del av det. Och alla jag har träffat har jag tipsat om att ansöka om tillägget.

På tal om att ansöka. Hur upplevde du att det var att ansöka om tillägget?

– Superenkelt och mycket pedagogiskt gjort. Det var betydligt enklare än att göra ansökningar om annat som har med föräldraledigt att göra på Försäkringskassan.

– Klart värt de där knappa minuterna det tar att ansöka, säger Jonas.

Hur mycket pengar kan du få extra? Skriv in din lön och räkna ut!
 Jag tjänar under 18 000 kronor
• Jag tjänar mellan 18-20 000 kronor
• Jag tjänar mellan 20-25 000 kronor
• Jag tjänar mer än 25 000 kronor

Är du också intresserad av föräldrapenningtillägget? För att vara kvalificerad måste du ha arbetat hos en arbetsgivare med kollektivavtal under minst 12 månader de fyra senaste åren. Du måste själv ansöka om FPT och anmäler dig gör du enkelt på AFA Försäkrings hemsida.

Tjänar du mer än Försäkringskassans tak för ersättning får du 90 procent på den del av lönen som överstiger taket. Annars kan utbetalningen se ut så här:
• En lön på 18 000 kronor ger dig cirka 11 000 kronor totalt
• En lön på 20 000 kronor ger dig cirka 12 000 kronor totalt
• En lön på 25 000 kronor ger dig cirka 15 000 kronor totalt

Du har rätt att ta ut ersättning för upp till 180 dagar – innan barnet fyllt 18 månader.
RÄKNA UT DIREKT: Så mycket pengar kan DU hämta ut