Detta är information från LO

”Lika viktigt som lönespecifikationen eller deklarationen”

Är du en av dem som får ett vitt kuvert från Fora i brevlådan varje vår?
I så fall kan du skatta dig lycklig. Det betyder nämligen att du jobbar med kollektivavtal och att din arbetsgivare betalar in pengar till din avtalspension varje månad – pengar som kan betyda flera tusenlappar i plånboken varje månad den dagen du går i pension.
– Att ha koll på sitt pensionsbesked från Fora är lika viktigt som att hålla koll på sin lönespecifikation eller sin deklaration, säger Renée Andersson, utredare på LO.

Hur kommer din ekonomi se ut den dagen du går i pension?

En viktig del i svaret på den frågan är om du har avtalspension eller inte.

Utan avtalspension får du nöja dig med den allmänna pensionen från staten och då kan de flesta räkna med att få ut knappa 60 procent av sin slutlön, alltså den lön man har när man går i pension.

Men det förutsätter att du har jobbat från 20 till 67 års ålder utan avbrott. 47 år med andra ord, något väldigt få av oss får möjligheten att göra. För de flesta blir den allmänna pensionen inte ens 50 procent av slutlönen.

RÄKNA UT DIREKT: Så mycket pengar kan DU hämta ut

Får ett vitt kuvert från Fora

Men om du jobbar med kollektivavtal har du även rätt till en avtalspension, en dold lön som din arbetsgivare betalar in till din pension varje månad och som kan betyda flera tusenlappar extra varje månad den dagen du väljer att gå i pension, pengar som gör väldigt stor skillnad för de allra flesta.

Alla som har avtalspension får varje vår ett vitt kuvert i brevlådan från Fora, som administrerar avtalspensionen.

Det är ett kuvert som du ska hålla hårt i, och gå igenom för att se om arbetsgivaren verkligen har betalat in alla pengar du har rätt till.

– Nummer ett är att man får sitt pensionsbesked från Fora. Nummer två är att man faktiskt öppnar kuvertet och ser vilka pensionspremier som har betalats in. Så som systemet är utformat är det lika viktigt att hålla koll på sitt pensionsbesked som att hålla koll på sin lönespecifikation eller sin deklaration. Här ser du hur mycket lön och pension som arbetsgivaren har rapporterat in och avsatt till de pensionspremier som du har rätt till. Alla som jobbar med kollektivavtal ska få ett pensionsbesked från Fora i brevlådan. Får man inte det vita kuvertet så bör man omedelbart bli fundersam och vaksam, säger Renée Andersson.

RÄKNA UT DIREKT: Kolla hur mycket pengar du kan få – skriv in din lön och räkna ut!
• Jag tjänar under 18 000 kronor
• Jag tjänar mellan 18-20 000 kronor
• Jag tjänar mellan 20-25 000 kronor
• Jag tjänar mer än 25 000 kronor

”Lätt hänt att någon arbetsgivare missat”

Extra viktigt är det att hålla koll på sitt pensionsbesked om man haft en eller kanske till och med flera tillfälliga anställningar.

– Om du inte har en stabil anställning eller haft många tillfälliga anställningar är det lätt hänt att någon arbetsgivare missat att göra rätt för sig. Då är det än mer viktigt att kontrollera så att allt stämmer, säger Renée Andersson.

När det gäller din avtalspension så får du all information du behöver från Fora.

Vill du däremot få en mer heltäckande bild av din pension är det bästa sättet att gå in på minpension.se. Här får du enkelt en överblick kring hur du ligger till och vad du kan förvänta dig den dagen du väljer att gå i pension.

”Kan göra simuleringar”

– Det är ett jättebra sätt att hålla koll på alla delar av sin pension och vad som finns inrapporterat, det gäller den allmänna pensionen, avtalspensionen och eventuellt även ditt privata pensionssparande. Den vanligaste frågan de flesta ställer sig är ”vad får jag i pension?” Så som systemet ser ut så är det inte så enkelt att svara på utan det beror bland annat på faktorer som när man väljer att gå i pension och hur man placerat sina pensionspremier.

– Det som är bra är att du kan göra simuleringar och se hur olika livsval påverkar din pension, så att du får koll innan du tar den här typen av beslut. Vad händer till exempel om jag väljer att gå i pension vid 65 års ålder och vad händer om jag jobbar tills jag är 67? Vad händer om jag väljer att ta ut min pension ännu tidigare? Vad händer om jag får löneökning? Vad händer om jag är hemma med barnen i några år eller om jag väljer att jobba deltid? Det är saker som påverkar din framtida pension väldigt mycket, säger Renée Andersson.

RÄKNA UT DIREKT: Kolla hur mycket pengar du kan få – skriv in din lön och räkna ut!
• Jag tjänar under 18 000 kronor
• Jag tjänar mellan 18-20 000 kronor
• Jag tjänar mellan 20-25 000 kronor
• Jag tjänar mer än 25 000 kronor