Detta är information från LO

Fick miljonersättning – efter nästan 30 år

Mannen har varit sjukpensionär sedan slutet av 80-talet.
Efter nästan 30 år fick han sitt livs besked av Sören Orrstenius, ombudsman på fackförbundet Byggnads: Han hade rätt till över två miljoner kronor i ersättning.
– Sådana här ärenden är mycket vanligare än man tror, säger Sören Orrstenius.

Har du glömda pengar att hämta?
Ta reda på om du har rätt till ersättning här

När du jobbar på ett företag med kollektivavtal så får du väldigt många fördelar, till exempel de avtalsförsäkringar som du som arbetstagare omfattas av automatiskt.

En av de viktigaste är arbetsskadeförsäkringen, som skyddar dig om du skulle bli skadad eller sjuk på i samband med ditt arbete. Men eftersom man själv måste söka ersättning när något händer är det många som missar att anmäla sina skador till AFA Försäkring.

Film

Har du någon gång skadat dig på jobbet?
JA
NEJ, men jag vill veta vad som gäller

”Många som inte vet”

Någon som blivit påmind om detta vid ett flertal tillfällen är Sören Orrstenius som jobbar som ombudsman på Byggnads i Linköping.

– Det är många som inte vet att de har rätt till den här ersättningen eftersom man måste anmäla om att få den. Alla är dock automatisk försäkrade, så länge det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen, säger han.

Om du drabbats av en arbetsskada kan du få ersättning från första dagen, utöver de pengar du får från Försäkringskassan. Har du tvingats avstå från ditt arbete under en längre tid kan det röra sig om stora belopp.

Detta fick en medlem, som ringde till Sören Orrstenius erfara.

Har du någon gång skadat dig på jobbet?
JA
NEJ, men jag vill veta vad som gäller

”Var lite förbannad”

Mannen, som på grund av en arbetsplatsolycka i slutet av 1980-talet, inte kunnat jobba och levt på ersättning från Försäkringskassan, hade frågor om försäkringspremien som man betalar som medlem i Byggnads.

– Han var lite förbannad faktiskt, eftersom han tyckte att man tvingades in i försäkringen. Men när han berättade sin historia bokade vi ett möte, berättar Orrstenius.

På mötet visade det sig att mannen hade rätt till en sjuk- och efterlevandeförsäkring som ingår för alla som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal. Orrstenius fick fullmakt att driva ärendet vidare och i april kom glädjebeskedet. Mannen fick både ersättning för den lön han gått miste om under sina år som sjukpensionär, samt en klumpsumma med de pengar han skulle ha tjänat de närmaste åren. Den totala summan som ska utbetalas landade på över två miljoner kronor och samtalet från Orrstenius blev en minst sagt känslosam historia.

– Han satt i bilen när jag ringde. Så jag var tvungen att säga åt honom att svänga av vägen och sätta sig ner. När jag berättade hur mycket han skulle få blev han mållös.

Har du skadad dig på jobbet?
Ta reda på om du har rätt till ersättning här

Fakta

Många har rätt till pengar

Även fast en utbetalning på två miljoner kronor inte sker varje dag är sådana här fall vanligare än man tror. Och enligt Orrstenius finns det många som har rätt till pengar utan att veta om det.

– Jag har haft 15 till 20 sådana här ärenden de senaste åren. Det handlar om allt från några hundratusen till utbetalningar på över en miljon kronor.

Vad betyder det här för dig som ombudsman?

– Det betyder oerhört mycket för mig. Det är sådant här som gör att man orkar fortsätta.

Har du skadad dig på jobbet?
Ta reda på om du har rätt till ersättning här