Detta är information från LO

Här är arbetsskadorna som många missar att anmäla

Visste du att du kan ha rätt till ersättning om du trillar och skadar dig på vägen till jobbet? Eller om du skadar dig på ditt arbete trots att du inte behövt vara sjukskriven?
Det enda du behöver tänka på är att jobba på en arbetsplats med kollektivavtal – då är du nämligen automatiskt försäkrad.
– Det är en jättebra försäkring! Det är bara synd att alla som har rätt till ersättning inte utnyttjar den, säger Magnus Furbring, försäkringsexpert på LO.

Har du glömda pengar att hämta?
Ta reda på om du har rätt till ersättning här

Det finns många fördelar med att jobba på en arbetsplats med kollektivavtal och en av de största är att du faktiskt är försäkrad om olyckan skulle vara framme i samband med jobbet.

Lyckligtvis gäller det de allra flesta, som därmed är försäkrade på sin arbetsplats och har därmed rätt till extra ersättning utöver den man får från Försäkringskassan.

Film

Som anställd kan du bland annat få ersättning för inkomstförlust, kostnader, bestående besvär, ärr och tandskador som uppkommit i samband med ditt arbete.

Har du någon gång skadat dig på jobbet?
JA
NEJ, men jag vill veta vad som gäller

Glöms ofta bort

Men för att få rätt till den extra ersättningen måste du själv anmäla din skada till AFA Försäkring och det är det tyvärr inte alla som gör.

– Om det är en allvarligare skada som leder till längre sjukskrivning, operation eller liknande så är man i regel ganska bra på att anmäla. Råkar man ut för den typen av allvarliga skador så är man generellt mer noggrann med att undersöka vilka möjligheter som finns till ersättning. Men du är ju försäkrad för betydligt mer än så, säger LO:s försäkringsexpert Magnus Furbring.

Enligt Magnus Furbring är de arbetsskador som ofta glöms bort, men som ändå kan ge ersättning, skador som inte leder till sjukskrivning.

”God möjlighet att få ut pengar”

– Vi pratar om ärr, brännskador, att man rivit sig på en spik eller sprungit emot något. Helt enkelt skador som man inte behöver vara sjukskriven för. Jobbar du till exempel i fritösen på ett snabbmatskök och får en brännskada så bör du anmäla den om du får ett synligt ärr. Då har du en god möjlighet att få ut pengar. Jag tycker att vi talar för lite om det.

Har du någon gång skadat dig på jobbet?
JA
NEJ, men jag vill veta vad som gäller

Får du den typen av skada så anmäler du till både Försäkringskassan och AFA Försäkring. Har du ett synligt ärr ett år efter skadan ska du fotografera ärret och skicka in fotografier till AFA Försäkring för att du ska kunna få ersättning.

– Jag brukar göra en liknelse, framförallt på landsbygden så är det många killar som köper fina bilar som de pimpar och fixar och donar med. Får de en repa på bilen så ringer de till försäkringsbolaget direkt. Men får samma person en skada på sin kropp i sitt yrke så struntar man i att anmäla. Där borde man i stället fotografera och dokumentera och skicka in ett foto till AFA Försäkring. Då får de göra bedömningen om skadan är synlig och ersättningsbar, säger Magnus Furbring.

Varför tror du det är så?

– Ja, det är just det här med att det blir så mycket enklare och mer naturligt att anmäla om man har varit hos läkaren. Men de skadorna jag pratar om blir inte uppmärksammade på samma sätt och då anmäler man heller inte. Om du jobbar i köket och bränner dig kanske det räcker med en ispåse, men det kan ju ändå leda till en utseendemässig förändring. De skadorna ska ju också anmälas. Jag tycker att det är viktigt att så många som möjligt vet om det.

Har du skadad dig på jobbet?
Ta reda på om du har rätt till ersättning här

Fakta

”Försäkringen tar de kostnaderna”

Ett annat vanligt tillfälle då många glömmer att begära ersättning för skador är när de uppstår på vägen till och från arbetet.

Om ett fordon är inblandat i din olycka så gäller inte din arbetsskadeförsäkring, då är det trafikförsäkringen som kliver in. Men i annat fall så kan du ha rätt till ersättning.

– Många åker ju inte bil till jobbet utan cyklar, går eller åker kollektivt. Skulle du till exempel cykla och trilla, eller halka på väg till tunnelbanan, när du ska till eller från ditt arbete så har du rätt till ersättning om du blivit skadad. Inkomstförlust på grund av akut sjuktid täcks inte i det här fallet, men om till exempel din cykel går sönder, om du river upp dina kläder eller om din Hövding-hjälm blåses upp så tar försäkringen de kostnaderna. Och självklart har du också rätt till ersättning om du får ärr eller blir arbetsoförmögen på grund av din skada, säger Magnus Furbring.

Har du skadad dig på jobbet?
Ta reda på om du har rätt till ersättning här