Detta är information från LO

”Jag slapp ställa ekonomin mot att vara med barnen”

När timmerbilsföraren Anders Mähler fick barn för fem år sedan, var det självklart att han skulle ta ut föräldraledighet.
Men utan avtalsförsäkringen hade det blivit ett svårt slag för familjens ekonomi.
– Utan extrapengarna hade jag inte kunnat vara med pojken så mycket som jag är, säger Anders.

Just nu har Anders Mähler lite lugnare på jobbet som timmerbilsförare.

– Vid den här tiden på året håller vägarna för dåligt för våra tunga bilar, säger han. Det är för lerigt och mjukt. Men när det fryser på blir det högtryck igen.

Att ha lite lägre tryck på jobbet gör att Anders har lättare att vara med sonen Harry som snart fyller fem år. Och att utnyttja föräldraledigheten var en självklarhet från början.

– Jo men det är klart, säger han. Pojken är ju det bästa en har. Men det hade blivit bra mycket svårare ekonomiskt om jag inte hade haft avtalsförsäkringen genom facket.

”Ovant för chefen”

På Anders arbetsplats, Själanders åkeri i Näsåker, jobbar ett femtiotal personer. Och när flera av de yngre medarbetarna fick barn började de prata om föräldraledigheten.

– Det var väl lite ovant för chefen i början, men för min generation är det betydligt vanligare för pappor att vilja vara lediga med barnen, så det löste sig snabbt, säger Anders.

Fick tips om avtalsförsäkring

Men det största oron var naturligtvis för hur ekonomin skulle påverkas. Från Försäkringskassan får du 80 procent av lönen men det finns en maxgräns på 30 180 kronor per månad. Det motsvarar 80 procent av en lön på 39 417 kronor. Och jobbar man som Anders, med obekväm arbetstid och långa dagar, tjänar man mer än så.

– Det var vår fackliga försäkringsinformatör som tipsade om det fanns bättre villkor genom våra avtalsförsäkringar, säger Anders, som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet.

– Och då slapp vi ställa ekonomin mot att vara med barnen. Visst hade jag tagit ut föräldrapenning ändå, men det gör en stor skillnad när man inte behöver tänka på att man förlorar så mycket i inkomst.

RÄKNA UT DIREKT: Kolla hur mycket pengar du kan få – skriv in din lön och räkna ut!
• Jag tjänar under 18 000 kronor
• Jag tjänar mellan 18-20 000 kronor
• Jag tjänar mellan 20-25 000 kronor
• Jag tjänar mer än 25 000 kronor

Tillägg på tio procent

Den försäkring som Anders kunnat utnyttja är AFA:s försäkring vid föräldraledighet och graviditet. Den innebär att han får ett tillägg på tio procent av lönesumman upp till 473 000 kronor i årsinkomst. Den som tjänar mer än så, får ett tillägg på 90 procent av det som överstiger 473 000 kronor.

– Det här försäkringarna som facket och arbetsgivarorganisationerna har förhandlat fram är jätteviktiga att känna till, säger Anders.

– Det är ett extra skydd vi har rätt till. Vi har avstått löneökningar för att få en större trygghet i livet och det ska vi definitivt utnyttja.

Mer tid med familjen

För Anders del har föräldraledigheten bland annat betytt att han har kunnat förlänga sina helger med sonen så de har kunnat vara tillsammans mer. Det har också inneburit att Anders fru Marielle kunnat lägga ner mer tid på sitt arbete.

– Hon gillar sitt arbete precis som jag gör, och vi gillar båda att vara med vår son, så att få så här stora möjligheter genom vår avtalsförsäkring är ju helt underbart, säger han.

RÄKNA UT HUR MYCKET JUST DU KAN FÅ – SVAR DIREKT