Du har rätt till ersättning om du skadar dig i samband med ditt arbete och alla skador sparas i en enorm statistikdatabas som hjälper till att förhindra jobbolyckor i framtiden.
I Sverige har du en arbetsskadeförsäkring i världsklass när du jobbar på ett företag med kollektivavtal – och det är otroligt enkelt att söka ersättning.
Har du glömda pengar att hämta?
Ta reda på om du har rätt till ersättning här
Att jobba på ett företag med kollektivavtal ger dig många fördelar som arbetstagare, till exempel så betalar din arbetsgivare varje månad in pengar till din avtalspension – pengar som för de flesta blir oerhört värdefulla på ålderns höst.
Du har även ett antal försäkringar, bland annat en arbetsskadeförsäkring som kan hjälpa dig om du skadar dig på väg till eller från jobbet eller på jobbet.
Nio av tio i Sverige har dessa försäkringar vilket innebär att du kan få ersättning för till exempel inkomstförlust, kostnader, bestående besvär, ärr och tandskador om du skadar dig på jobbet.
Film
”Kan hjälpa om det känns svårt”
Det är väldigt enkelt att göra en anmälan. Då går du helt enkelt in på AFA Försäkrings hemsida och gör en skadeanmälan med hjälp av mobilt BankID.
– Det är väldigt smidigt. Behöver man hjälp har vi ett kundcenter som kan hjälpa och lotsa om det känns svårt och man kan ju även prata med sin arbetsgivare eller någon av LO:s försäkringsinformatörer om man behöver hjälp, säger Maria Hjertén Nordin, kommunikationspartner på AFA Försäkring.
Betalade ut 2,12 miljarder
Som tur är så är det väldigt många som har rätt till ersättning som också söker den.
Totalt betalade AFA Försäkring ut 2,12 miljarder kronor i arbetsskadeersättning bara under 2018.
Har du glömda pengar att hämta?
Ta reda på om du har rätt till ersättning här
Men det finns vissa tillfällen där man har rätt till ersättning och ändå inte söker den. Oftast beror det på rena missförstånd.
Här är några av de vanligaste:
Det är för svårt att söka ersättning
Nej, det är faktiskt inte det. Gå in på AFA Försäkrings hemsida och logga in med ditt mobila BankID. Berätta vad som har hänt, uppge dina kostnader och skicka med intyg. Känns det ändå för krångligt så kan du ringa AFA Försäkring eller prata med LO:s försäkringsinformatör.
Det är inte värt min tid
Visserligen är den ersättning som du kan få ut inte riktigt på de nivåer som du kanske är van vid att se i amerikanska filmer och tv-serier. Men vid allvarligare skador kan det ändå handla om betydande summor (se exempel nedan). Det är pengar som kan betyda mat på bordet och blöjor till barnen.
Skadan måste bara ha inträffat på jobbet
Det stämmer inte, faktum är att du kan ha rätt till ersättning även för skador som inträffar på väg till och från jobbet. Om du går, cyklar eller åker kollektivt så kan försäkringen ersätta skador, dina kläder samt ärr och bestående men.
Är det ett fordon är inblandat i din olycka så gäller däremot inte din arbetsskadeförsäkring, då är det trafikförsäkringen som kliver in.
Jag måste vara sjukskriven
Det är fel. Om du till exempel jobbar i ett kök och bränner dig på varm frityrolja så räcker det kanske med en ispåse innan du återgår till ditt arbete. Detsamma om du jobbar på ett bygge och river upp ett sår på en spik. Får du ett synligt ärr så bör du anmäla till AFA Försäkring för då kan du ha rätt till ersättning.
Jag glömde bort att anmäla och nu är det för sent
Preskriptionstiden väldigt generös så du kan ofta anmäla gamla skador precis lika enkelt som nya om du har dokumentation. Allmän preskriptionstid på tio år gäller i arbetsskadeförsäkringen så inom den tiden bör du anmäla din skada.
14 miljoner händelser
En annan extremt viktig aspekt med att anmäla dina arbetsskador är att du hjälper till att förebygga att du och andra skadar sig på jobbet i framtiden.
Har du någon gång skadat dig på jobbet?
JA
NEJ, men jag vill veta vad som gäller
AFA Försäkring har en skadedatabas med 14 miljoner registrerade händelser och med hjälp av den statistiken kan arbetsmarknadens parter tillsammans med AFA Försäkring förebygga ofta förekommande skador.
Genom att anmäla får du alltså mer pengar i plånboken samtidigt som du gör hjälper till att göra Sveriges arbetsplatser säkrare.
– När vi vet vad som händer ute på arbetsplatserna så blir det lättare att jobba för förändring. Att vi minskar antalet olyckor och sjukskrivningar är ju någonting som alla vinner på, säger Maria Hjertén Nordin.