Detta är information från LO

”Det är en nödvändighet för att få en rimlig pension”

Det är en dold lön som kan ge dig många tusenlappar mer i plånboken när du går i pension.
Din avtalspension kan vara det som avgör om du får en stabil inkomst som pensionär eller om du tvingas kämpa för att få det att gå ihop.
– Den allmänna pensionen ger inte tillräckligt skydd i dag. Avtalspensionen blir för många en nödvändighet för att få en rimlig pension, säger Renée Andersson, utredare på LO.

Det kan vara riktigt tufft att vara pensionär i dagens Sverige.

Antalet pensionärer som får äldreförsörjningsstöd har nästan fördubblats de senaste femton åren. I dag finns ungefär 25 000 fattigpensionärer, alltså äldre som har en inkomst som inte når upp till skälig levnadsnivå och därför är beroende av ekonomiskt stöd. Detta enligt siffror från Pensionsmyndigheten.

SCB uppskattar att det finns ett mörkertal på 17 000 personer, alltså svenskar som har rätt till äldreförsörjningsstöd men som inte har ansökt.

RÄKNA UT DIREKT: Så mycket pengar kan DU hämta ut

Allmänna pensionen räcker inte till

Faktorer som påverkar din pension är bland annat hur många år du har varit verksam i arbetslivet, hur hög lön du har haft och om du arbetat heltid eller deltid.

Men det kan bli jobbigt även för den som arbetat heltid i nästan hela sitt vuxna liv och haft en hyfsad lön – om personen i fråga inte arbetat under kollektivavtal och fått avtalspension.

Ett stort problem är att den allmänna pensionen helt enkelt inte räcker till i dag.

Om du jobbar heltid från att du är 20 år gammal till att du är 67 år gammal så kan du räkna med att få lite mindre än 60 procent av din slutlön, alltså den lön du har när du pensionerar dig, i allmän pension.

”En nödvändighet”

Men för många är det en ren önskedröm. Vem får möjligheten att jobba i 47 år helt utan avbrott?

I verkligheten får de allra flesta klara sig på knappa 50 procent av slutlönen i allmän pension.

Därför blir avtalspensionen en oerhört viktig faktor när du summerar hur din framtida pension kommer att se ut.

– Hade vi sett att den allmänna pensionen hade gett ett bättre skydd än vad den ger i dag så hade avtalspensionen handlat om något helt annat. Vi vill ju att avtalspensionen ska vara grädde på moset, något som gör att man kan sätta guldkant på tillvaron som pensionär. Men så är det inte i dag. Det sätts helt enkelt av för lite pengar till den allmänna pensionen och avtalspensionen blir för många en nödvändighet för att få en rimlig pension. Därför är det ännu mycket viktigare att man jobbar under kollektivavtal och håller koll på sin avtalspension, säger Renée Andersson.

RÄKNA UT DIREKT: Kolla hur mycket pengar du kan få – skriv in din lön och räkna ut!
• Jag tjänar under 18 000 kronor
• Jag tjänar mellan 18-20 000 kronor
• Jag tjänar mellan 20-25 000 kronor
• Jag tjänar mer än 25 000 kronor

En dold lön som kan ge tusenlappar

Men vad är då avtalspension?
Tekniskt kan man beskriva det som en tjänstepension som är avtalad mellan arbetsgivare och fackförbund inom ramen för ett kollektivavtal.

Praktiskt innebär det att du som jobbar med kollektivavtal i den privata sektorn varje månad får en inbetalning till din pension från din arbetsgivare. Man kan säga att det är en dold lön som för de flesta betyder flera tusenlappar mer i plånboken varje månad.

– De flesta har nog i bakhuvudet att de tjänar in till sin allmänna pension när de jobbar även om de kanske inte har koll på exakt hur det fungerar. Eftersom avtalspensionen är en del av kollektivavtalet så är det dock ofta något man inte tänker på särskilt mycket som enskild. Men som tur är verkar fler och fler bli medvetna om att det finns något annat än den allmänna pensionen från staten. Därför är det bra att fundera kring hur man själv ligger till och hur man kan påverka det eftersom det får en så pass stor påverkan på vilken ekonomi man kommer att ha som pensionär, säger Renée Andersson.

RÄKNA UT DIREKT: Kolla hur mycket pengar du kan få – skriv in din lön och räkna ut!
• Jag tjänar under 18 000 kronor
• Jag tjänar mellan 18-20 000 kronor
• Jag tjänar mellan 20-25 000 kronor
• Jag tjänar mer än 25 000 kronor