Detta är information från LO

”Du måste ha koll – annars riskerar du att inte få betalt”

Jobbar du med kollektivavtal ökar sannolikheten drastiskt att du får en pension du kan leva på när du blir äldre.
Men det kan hända att din arbetsgivare inte sköter sina inbetalningar och därför är det oerhört viktigt att du själv håller koll på avtalspensionen.
– Har din arbetsgivare inte gjort rätt för sig finns det en garantifond så att du får dina pensionspengar i alla fall. Men du måste själv ha koll, annars är risken stor att du inte får betalt, säger Renée Andersson, utredare på LO.

I dagens Sverige är det minst sagt en utmaning att vara pensionär och klara sig på enbart den allmänna pensionen.
Arbetar du utan uppehåll från 20 till 67 års ålder – 47 år – kan du räkna med att få lite mindre än 60 procent av din slutlön i allmän pension.

Men för de allra flesta av oss är 47 år i arbetslivet utan avbrott inte realistiskt och vanligtvis får man nöja sig med knappt 50 procent av sin slutlön i allmän pension – en enorm omställning från lönen som gör att många får det svårt att klara sig.

Men med kollektivavtal blir verkligheten en helt annan. Då betalar din arbetsgivare varje månad in en dold lön till din avtalspension, pengar som kan göra stor skillnad den dagen det blir dags att lyfta pension.

RÄKNA UT DIREKT: Så mycket pengar kan DU hämta ut

”Oerhört viktigt med kollektivavtal”

Och det är inga småpengar det handlar om. Tjänar du 25 000 kronor i månaden betalar din arbetsgivare in 13 500 kronor till din avtalspension varje år – pengar som kan ge dig flera tusenlappar extra i plånboken varje månad när du blir äldre.

– Det är därför det är så oerhört viktigt att se till att man jobbar med kollektivavtal. Och det gäller särskilt om man är arbetare och jobbar inom LO-yrkena. Arbetsgivaren har ju visserligen möjlighet att frivilligt teckna tjänstepension för alla eller några av sina anställda men det är typiskt för tjänstemannagrupper där man har en eftertraktad kompetens och därmed kan ställa krav. Som arbetare är du som regel mer utbytbar eftersom arbetsgivaren oftast har många fler att välja på och då riskerar man att bli utan de här viktiga avsättningarna till sin pension, säger Renée Andersson.

Men även om du har kollektivavtal kan det vara så att din arbetsgivare inte gjort rätt för sig och skött sina inbetalningar på ett korrekt sätt.

”Risken är större att man missar”

– Att arbetsgivaren missar att göra inbetalningar sker i alla branscher, går det lite sämre för företaget kan avtalspensionen vara bland det första som arbetsgivaren drar in på. Men det är antagligen vanligare i serviceyrken än i till exempel industrin och risken är störst om det är en bransch med mycket tillfälliga jobb. Det behöver inte alltid röra sig om illvilja, men om det är mycket folk som kommer och går så är risken större att man missar något, säger Renée Andersson.

Men att arbetsgivaren missat att betala in till din avtalspension betyder inte att det är kört.
Fora, som administrerar avtalspensionen och skickar ut det vita kuvertet med ditt pensionsbesked varje vår, betalar nämligen ut pengar till dem vars arbetsgivare inte gjort rätt för sig. Men här måste du själv ha koll och larma om det saknas pengar, annars riskerar du att gå miste om många tusentals kronor när du behöver dem som allra mest.

Garantifond från Fora

– Fora betalar ut från en garantifond med pengar som finns avsatta för just detta. Har din arbetsgivare inte gjort rätt för sig finns det alltså en garantifond så att du får dina pensionspengar i alla fall. Sen tar Fora kontakt med arbetsgivaren och ser till att han eller hon betalar in det som ska betalas in. Men du som anställd behöver inte ta kontakt med din arbetsgivare. Men det måste själv ha koll, annars är risken stor att du inte får betalt, säger Renée Andersson och tillägger:

– Även här har du en kollektivavtalad fördel, då är du garanterad att få pensionspremier från garantifonden men om din arbetsgivare tecknat din tjänstepension på andra sätt så har du inga garantier som anställd.

Men hur gör man då för att ha koll på sin avtalspension?

– Det viktigaste är att öppna och läsa sitt pensionsbesked från Fora och se så att allt stämmer. Gör det inte det och du upptäcker att arbetsgivaren inte gjort rätt för sig så begär du helt enkelt rättelse hos Fora. Här är det alltid bra att spara sina lönespecifikationer och framförallt sina deklarationer om det är längre bak i tiden så att du kan ta kopior och bevisa vilka inkomster du har haft. Om du inte sparat dina deklarationer kan du ta kontakt med Skatteverket och beställa databild 155 där du får alla uppgifter du behöver sex år tillbaka i tiden, säger Renée Andersson.

RÄKNA UT DIREKT: Kolla hur mycket pengar du kan få – skriv in din lön och räkna ut!
• Jag tjänar under 18 000 kronor
• Jag tjänar mellan 18-20 000 kronor
• Jag tjänar mellan 20-25 000 kronor
• Jag tjänar mer än 25 000 kronor